.minivakantie in Zeeland

NOTE TO THE READER
In the beginning of WhiskySpeller some articles were posted in Dutch, later on we both went on to writing in English. Our apologies if  you cant read this article due to that. 

De bedoeling is om met ons tweetjes even een lang weekend weg te gaan. Even naar en waddeneiland of ergens in een hutje op de hei, met één of twee goede boeken en verder even helemaal niets. “We kunnen ook naar Zeeland, daar zit een slijter die we nog willen bezoeken” grappen we nog, waarna we een dag later – na overleg op ons beider werk, hebben besloten een aantal overnachtingen te boeken in het Zeeuwse Sluis, alwaar de eerdergenoemde slijterij zich bevindt.

Vrijdag
Voorafgaand aan Sluis komen we semi-noodgedwongen lang het west-Brabantse Bergen op Zoom. Ook hier bevind zich een slijterij waar we kortgeleden contact mee hebben gehad over de bestelling van een fles Glenmorangie Ealanta en een – nog nader te bepalen GroupCask (een met een klein gezelschap besteld vat whisky waaruit gezamelijk een aantal flessen kan worden gebotteld). De winkel van dh17 is behoorlijk groot en heeft naast een uitgebreide collectie whisky, een mooie voorraad rum, tequila en andere gedistilleerde dranken, plus een goed uitgeruste selectie wijnen. Voor elk wat wils dus.

Na de kofferbak te hebben voorzien van de ‘nodige’ uitbreiding van onze eigen collectie in de diverse categoriën, is het alweer tijd om verder te rijden naar het overnachtingspunt in het Zeeuwse Sluis. Toch nog best een eindje tuffen, via de slalomroute tussen de putdeksels en gaten in de Belgische (snel)wegen. Eenmaal in Sluis vinden we vrij snel het pleintje waar de whisky winkel gevestigd is.

Pardon. Winkels – meervoud.

Aan het plein zit in een klein pand een ‘drankenboetiek’ die met name verschillend gedistilleerd verkoopt, waaronder een leuke collectie heeft van de veelal gangbare whisky-merken en bottelingen, met een kleine, maar zeker interessante selectie onafhankelijke bottelaars. Van het één en ander wordt weer iets aan de kofferbak toegevoegd, anders voelt hetgeen uit Bergen op Zoom zich wellicht eenzaam.

De winkel waar we naar op zoek waren, is de winkel van Petra de Boevere, blogster, slijtster, schrijfster en social-mediaiste, waarbij we even de vrijheid nemen dat dat laatste woord ook daadwerkelijk een woord is. Bij de vuurtoren staat ‘helaas’ ook weer een zeer uitgebreide collectie whiskies en de kofferbak gaat het weer iets moeilijker krijgen. Helaas is Petra zelf niet van de partij, maar echtgenoot Bram drukt ons op het hart dat de winkel zondag open is – zoals heel Sluis elke zondag open is, en dat Petra dan zeker van de partij zal zijn. Wel krijgen we zonder pardon een proefje van de Buichladdich Cuvee 640: Eroica, die heeft mogen rijpen in een Limousin vat waar eerder een prachtige eaux de vie gedurende een aantal jaren in heeft gerijpt. Prachtig, maar gezien de prijs van deze zeer beperkte serie zijn we genoodzaakt deze toch te laten staan.

Zaterdag
Onze zaterdag staat in het teken van een bezoek aan graandistilleerderij Filliers in Deinze, België, dat vanuit Sluis slechts een klein uurtje rijden is. Men is bij Filliers gespecialiseerd in het maken van moutwijnen, jenevers en aanverwante producten.

Tijdens de rondleiding hadden we de pech met een groep redelijk aangeschoten, luidruchtige vrijgezellenfeest-gangers mee te lopen waardoor het geheel een nogal rommelig en gehaast karakter krijgt. De nadruk van de tour ligt uiteraard vooral op de jenevers. Hierbij valt het ons op dat de bereiding van de jenever-spirit sterk overeenkomt met die van whisky, met het voornaamste verschil dat als grondstoffen vooral mais, rogge en tarwe gebruikt worden, waar we bij whisky uiteraard uitgaan van een basis van gerst.

Daarnaast wordt het eerste distillaat geproduceerd in een kolom-ketel en komt het tweede distillaat uit een pot-ketel. Dit product wordt hier de moutwijn genoemd, die ofwel voor eigen gebruik wordt opgeslagen, danwel voor verkoop aan derden bestemd is. Pas bij een derde distillaat in dezelfde pot-ketels worden een hoeveelheid jeneverbessen toegevoegd aan de korenwijn, waarna het eindproduct jenever ontstaat. Dit wordt, net als bij whisky, gelagerd en gerijpt op eikenhouten vaten die worden gewonden bij Bourbon producenten in de Verenigde Staten.

Naast de moutwijnen en jenevers maakt Filliers sinds een aantal jaren ook – naar eigen zeggen, de eerste whisky van België. Onnodig te vertellen dat wij hiervoor naar Deinze afgezakt zijn. De tien jarige Goldlys whisky – Gold van het Engelse goud en lys van de rivier de Leie (Lys in het Engels) die aan de stokerij voorbij stroomt. Per toeval hebben wij een dag eerder in de drankenboetiek in Sluis geproefd en wij waren hiervan niet echt onder de induk.

Tijdens het proeven van de producten ligt de nadruk ook weer bij de producten die voor ons niet de hoofdinteresse hebben. We krijgen onder anderen de graanjenever 30°, een aantal fruitlikeuren, een crème-likeur en een vanillepudding advocaatje. Na enig aandringen van Ansgar zijn we uiteindelijk toch voorzien van een twaalf jarige whisky die een finish had gekregen op een first fill Pedro Ximénez sherry vat. Laat ik het zo zeggen; we hebben van de 1850 geproduceerde flessen geen fles in de kofferbak gestopt.

Zondag
Ineens is het dan zondag. Sluis ontpopt zich tot de P.C. Hooft van zuid-west Nederland waarbij de ene auto zo mogelijk nog duurder dan de vorige in de niet auto-vrije binnenstad voorbij komt cruisen met grote zonnebrillen, polo’s en (echte) bontkraagjes achter het stuur. Even naar binnen vluchten bij de Vuurtoren waar inderdaad Petra midden in de winkel de laatste hand aan het leggen is aan haar tweede boek. Desalniettemin neemt zij ruim anderhalf uur de tijd om ons te woord te staan, haar eerste boek te signeren én aan ons te verkopen en ons een aantal verrassingen te laten proeven – dat mag tegenwoordig weer in slijterijen.

Zo proeven we een schitterende twaalf jarige Oostenrijkse whisky gemaakt door de firma Reisetbauer, wat een whisky is die zeer beperkt in Nederland verkrijgbaar gaat zijn, Petra’s eigen zeewierjenever , die het zeer goed schijnt te doen bij oesters (die heeft ze dan weer niet in de winkel) en een Nederlandse X.V.O. moutwijn van de Notaris, die voor ons bevestigen dat jenevers en aanverwante producten zeker wél de moeite waard kunnen zijn.

De zondagavond hebben we in plaats van bij Sergio Herman’s Oud Sluis te eten, bij Bruno’s Romagna gegeten, waar de kip met knoflook een rozemarijn een absolute aanrader is.

Maandag
De maandag is op het moment van schrijven nog in de toekomst. Wij zullen dan een bezoek brengen aan de Nederlandse distilleerderij van Zuidam, waar naast een enorme selectie aan wederom jenever, gin en likeur ook de Nederlandse Millstone whisky wordt gemaakt. Hierover zal een aparte post komen, dus: watch this space…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s