.2322,9 – 29(18) – 3 – 5 – 14 – 2 – 1 – deel 1

NOTE TO THE READER
In the beginning of WhiskySpeller some articles were posted in Dutch, later on we both went on to writing in English. Our apologies if  you cant read this article due to that. This post tells about our travels in 2012, our first trip to Scotland traveling 2322,9 km, 29 distilleries ( of which 18 toured), 3 missers, 5 whisky regions, 14 days, 2 persons, 1 awesome country. 


2322,9 km – 29 distilleerderijen (waarvan 18 tours) – 3 missers – 5 whisky regio’s – 14 dagen – 2 personen – 1 prachtig land.

We zijn naar Schotland op vakantie geweest, in eerste instantie voor een bezoek aan een distilleerderij of twee, drie, maar voornamelijk voor onze andere hobby: fotografie. Als het weer wat slechter zou zijn, zouden we wat meer distilleerderijen aan kunnen doen, maar met het idee in het hoofd dat “zodra je één distilleerderij hebt gezien, heb je ze allemaal gezien”, gingen we uit van een handjevol en daarna hooguit een paar shops voor memorabilia.

Zoals de titel al verraad, dat verliep nét iets anders…

Met de eigen auto, direct vanaf de boot in Newcastle doorgescheurd naar Glasgow, waar we wel even naar de distilleerderij van Auchentochan dachten te kunnen rijden. Een uur – een héél uur hebben we door Glasgow gereden om het te vinden. Wen je wel goed aan het links rijden. Uiteindelijk zijn we in een woonwijk gestrand in een doodlopende weg, hebben naar alle waarschijnlijkheid tegen de àchterkant van de distilleerderij aangekeken en hebben we opgegeven. Eén verkeerde afslag, zo blijkt nu. Jammer, anders waren het er 30 geweest. Door naar de eerste tussenstop, in Inveraray. Geen distilleerderij dus, wél een geweldig hotel met de “beste bar van 2011” en aan de overkant van de straat de beste whiskywinkel van Schotland. Niet mijn woorden, maar de beste man is als enige winkel-eigenaar Master of de Quaich; de hoogste onderscheiding in de Schotse whiskyindustrie. In de bar een poging gedaan om een Port Ellen 1982 te pakken te krijgen, maar helaas was deze op, dus moest ik het doen met een Bruichladdich – Octomore 4.2 Comus. Genieten.

De volgende dag hadden we bedacht om een Gold tour te doen bij Springbank in de Campbeltown regio. Campbeltown is de enige stad in Schotland die zijn eigen regio heeft. In het verleden zijn er zo’n 25-30 distilleerderijen geweest (het aantal hangt een beetje af van degene die je het vraagt), maar tot voor kort waren daar nog maar 2 van over: Springbank en Glen Scotia. Het gerucht gaat dat toen de SWA met het opnieuw aanpassen van de whisky-reglementen in 2011 wilde invoeren dat er minimaal 3 distilleerderijen in een bepaald gebied moeten zitten om een regio te mogen heten. Hierdoor zou de eigenaar van Springbank in 2004 besloten hebben een oude distilleerderij “af te stoffen” en te heropenen: de Glengyle distilleerderij. De gebouwen en een deel van de apparatuur van deze distilleerderij zijn slechts één maand per jaar in gebruik, en omdat men geen rechten heeft om de naam Glengyle ook als merk te gebruiken, kozen zij voor Kilkerran, dat weer een oude naam is voor Campbeltown. Het logo dat op de flessen te vinden is, is een tekening van de hier rechts afgebeelde foto, die vanaf het terrein van Glengyle te zien is door een raampje.

De Springbank distilleerderij is één van de laatste distilleerderijen in Schotland die alles in huis doet; van het mouten van het gerst tot het bottelen van de whisky. Ze produceren er 3 whisky’s: Springbank, Longrow en Hazelburn. Springbank is 2,5x gedistilleerd en licht geturft, Longrow wordt 2x gedistilleerd en is wat heftiger geturft en Hazelburn wordt 3x gedistilleerd zonder gebruik te maken van turf rook. Zoals gezegd is Sprinbank ook verantwoordelijk voor de whisky van Kilkerran, maar omdat de ketels op een andere locatie staan, is dit daadwerkelijk een andere whisky, uit een andere distilleerderij, al maken ze gebruik van een aantal materialen uit de Springbank distilleerderij. Omdat de Kilkerran nog vrij jong is, is de whisky nog maar beperkt verkrijgbaar en wordt deze door de distilleerderij aangeduid als in progress en wacht men op de eerste officiële 12 jarige botteling, als de whisky dan voldoende bevonden word natuurlijk. Wij waren fortuinlijk genoeg om de 7 óf 8 jarige Kilkerran botteling te proeven, en deze was zéér veelbelovend.

Heerlijk van genoten. Helaas hebben we ons zelf gedurende de hele reis niet het moment gegund om uitgebreide proefnotities te maken, maar we hebben wel een aantal (andere) miniaturen meegenomen, die we binnenkort uitgebreid zal behandelen. Bij het inchecken in het hotel werd ons gevraagd of wij interesse hadden om de bijeenkomst van de locale whisky club mee te maken. Uiteraard konden we daar geen nee tegen zeggen. Na een goede maaltijd voegen we ons bij een tiental locals, waarvan één dame. Het bleek de vierde bijeenkomst van de whisky club, georganiseerd door de barkeeper van de (whisky)bar van het hotel. Hij had een viertal whisky’s voorbereid:

Littlemill 12
Bladnoch 1993 – Connoisseurs’ Choice – 2009
Glenkinchie 12
Auchentoshan classic

Wat ons opviel is dat veel van de aanwezige Schotten, allen boven de 40, weinig van whisky wisten. Zoals mij werd uitgelegd is whisky voornamelijk een exportproduct (geweest) en werd hen als kind gewezen op dronkaards op straat: “kijk, weer één die vol zit met whisky”, wat natuurlijk niet aanmoedigt om whisky te gaan proberen. Het is pas iets van de laatste paar jaar dat dit aan het veranderen is, door de populariteit van whisky die, ook in Schotland, sterk aan het toenemen is. Na afloop van de avond werd Thomas gevraagd naar zijn favoriete whisky. Men had al redelijk snel door dat ik een Islay liefhebber ben, dus verwachtte men iets uit die hoek, en de verrassing was groot dat ik hen wees op de Aberlour A’bunadh, waarop de barkeeper direct een exemplaar ging halen. Na een rondje neuzen (ook de barkeeper zelf had de A’bunadh nog niet eerder geproefd), namen 4 van de aanwezigen na afloop een “Thomas’ whisky” in de bar. Iedereen onder de indruk, inclusief de barkeeper.

Tot zover de eerste misser en de eerste twee distilleerderijen, de volgende stop is het prachtige eiland Islay en buur-eiland Jura, te vinden in deel 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s